115
SWITCH SECTION

Hur flyttar vi?

Så flyttar svenska folket i livets olika faser.

Av Magnus Olsson

Anna Brinkhagen

Christian Brander

Ellinor Lindstrøm

Emelie Bratt

Erika Knutsson

Johan Grip

Malin Zethraeus

Ola Stadler

Patric Lindqvist

Sara Snöbohm

Thomas Ekvall

Tor Tor

Prognoscentret

12 maj 2020
Av Prognoscentret

Anna Brinkhagen

Christian Brander

Ellinor Lindstrøm

Emelie Bratt

Erika Knutsson

Johan Grip

Malin Zethraeus

Ola Stadler

Patric Lindqvist

Sara Snöbohm

Thomas Ekvall

Tor Tor

Prognoscentret

21. april 2022
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220421133409799.png?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220421133409799.png?maxwidth=900
0

Visste du att det skedde 1,5 miljoner flyttar i Sverige under 2019, att Knivsta är den kommun som har högst andel nyproduktion i Sverige eller att 44% av alla som flyttar till Solna är i ålderssegmentet 25-34 år?

Generellt sett sker de flesta flyttar i samband med att livet går in i en ny fas och allra mest flyttar vi mellan 19-35 år. Våra preferenser kopplat till vilken situation i livet vi befinner oss i gör att olika kommuner är olika populära att flytta till i olika åldrar och livsfaser. I detta inlägg kommer vi fördjupa oss kring vilka kommuner som lockar i olika livsfaser.


0-18 år: I samband med första barnet är det vanligt att flytta från lägenhet till hus. På mindre orter sker detta i första hand inom kommunen, men i storstäderna sker det en högre andel flyttar till andra kommuner, något som gör att vissa kommuner för en väldigt hög andel inflyttar från småbarnsfamiljer. I Stockholmsområdet är det orter med hög nyproduktion av småhus som väljs i första hand, t.ex. Ekerö och Vallentuna. Uppsalaborna flyttar till Håbo eller Knivsta och från Göteborg går flytten till orter som Lerum. Skåningarna söker sig bland annat till Staffanstorp, Burlöv, Vellinge och Svedala.


19-24 år: I denna ålder flyttar många från föräldrahemmet och de kommuner som har högst andel inflyttar från detta ålderssegment är nästan uteslutande medelstora städer med universitet eller högskolor. I topp hittar vi klassiska studentstäder som Lund, Umeå och Linköping. För den här typen av städer kan upp till 1/3 av befolkningen vara studenter, vilket naturligtvis ökar behovet av studentbostäder och små lägenheter. För många i åldersgruppen är det nu man skaffar sitt allra första egna boende. 


35-44 år: Livsfasen handlar mycket om familjebildning och vi flyttar i stor utsträckning från lägenhet till hus. Det är i storstadsområdena som flyttar framförallt sker mellan kommuner, från den centrala lägenheten till ett hus en bit utanför stadskärnan. Topplistan är nästan en kopia av de kommuner som har högst köpkraft i Sverige. Danderyd, Lidingö, Täby, Nacka, Ekerö, Sollentuna, Lomma och Vellinge ligger alla 10 i topp både gällande andel inflyttade mellan 35-44 år och för kommuner med högst köpkraft.


45-54 år: De som bildat familj tidigt börjar se barnen lämna hemmet och livet börjar skifta fokus från familj och karriär till lite mer självförverkligande. Kring Stockholm är det orter som ligger ytterligare en bit från stadskärnan som har en hög andel inflyttar från detta ålderssegment, nämligen Vaxholm, Österåker och Värmdö. I Skåne finns Sjöbo och Höganäs representerade och på västkusten Båstad.


55-64 år: Här ser man ett ännu tydligare skifte från karriär och familjeliv. Vaxholm toppar listan, sedan finns även lite västkustpärlor som Öckerö, Sotenäs, Orust och Tjörn med. I toppen ligger även en katt bland hermelinerna, nämligen Gällivare. Norrlands inland är annars inte alls representerat bland kommuner gällande inflytt, med undantag för Åre, och Gällivare har dessutom väldigt hög andel inomkommunala flyttar och väldigt låg nyproduktion av bostäder. Gällivare verkar dock extra attraktivt för just ålderssegmentet 55-64 år.


65+: När pensionen har uppnåtts är det en del flyttar som sker kopplat till att det börjar bli ansträngande att ta hand om hus och trädgård. För den äldre gruppen inom detta ålderssegment  handlar det istället om flytt till seniorboenden eller servicehus. Det som utmärker toppkommunerna, gällande äldre som flyttar in, är att det är små pärlor. Detta tyder på att de äldre som lämnar sin ”hemkommun” gärna vill ha guldkant på tillvaron när de inte längre har så många åtaganden. Sotenäs, där exempelvis Kungshamn och Hunnebostrand ligger, toppar listan för de äldsta. Andra idyller i toppen är exempelvis Simrishamn, Västervik, Båstad och Lysekil. Notabelt är att inte en enda kommun i Stockholms län finns med i toppen för de äldsta.



Informationen är hämtad från vår nysläppta Future Living-rapport ”Så flyttar vi i Sverige” där vi berättar om flyttströmmar, rankar vilka kommuner som har högst andel nyproduktion och granskar hur flyttmönster ser ut i områden som domineras av nyproduktion. Rapporten innehåller mängder av statistik, från bland annat SCB, som vi har sammanställt på ett lättillgängligt sätt för att bostadsutvecklare och andra intresserade ska få en överskådlig bild av hur flyttströmmar, flyttmönster och nyproduktion ser ut i Sverige. Rapporten kan både användas för att ge en första bild över vilka områden som är intressantast för nyproduktion, men kan även fungera som allmänbildning/utbildning kring hur flyttar i Sverige ser ut.  

4930
TrueFalsec-22
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200824114740460.png #FFFFFF
Les også